Een grondige voorbereiding op een calamiteit of crisis is vitaal. Het kan de schadelijke impact van zowel persoonlijk leed als materiële schade aanzienlijk verminderen.
Veel organisaties hebben al enige voorbereidingen op het gebied van crisismanagement gedaan, maar is dat genoeg?
Een grondige voorbereiding op een calamiteit of crisis is vitaal. Het kan de schadelijke impact van zowel persoonlijk leed als materiële schade aanzienlijk verminderen.
Veel organisaties hebben al enige voorbereidingen op het gebied van crisismanagement gedaan, maar is dat genoeg?
Deze exclusieve e-learning biedt:
- Duidelijke stap-voor-stap instructies
- Vijf 1-op-1 expertgesprekken
- Onafgebroken begeleiding
7-stappen inhoud
Stap 1. Awareness
Het is van essentieel belang dat iedereen binnen de organisatie, van leidinggevenden tot werknemers, begrijpt waarom we ons voorbereiden op een crisis en wat hun rol is tijdens zo’n noodsituatie.
Wat is awareness, hoe meet je en bevorder je awareness
Stap 2. Risico-inventarisatie
Door goed naar mogelijke risico’s te kijken, kan je organisatie zich voorbereiden op moeilijke situaties en op tijd actie ondernemen om problemen te voorkomen.
Welke mogelijke (cyber-)risico’s zijn er voor jouw organisatie, hoe waarschijnlijk zijn ze en wat voor impact hebben ze op de organisatie.
Stap 3. Beleidsvorming
Beleid bepaalt doelstellingen en stelt algemene richtlijnen op, die een raamwerk bieden voor besluitvorming en acties. Binnen dit raamwerk liggen specifieke procedures die voor consistentie en efficiëntie zorgen.
Wat is goed crisismanagementbeleid, prioriteiten en middelen, kostenafwegingen, implementatieplan.
Stap 4. Planvorming
In dit hoofdstuk lichten we toe hoe je een crisismanagementplan ontwikkelt en gaat gebruiken. Het crisismanagementplan geeft medewerkers handvatten over hun rol tijdens crises, zodat ze snel en effectief reageren als die zich voordoet.
Wat komt er allemaal in een crisismanagementplan (organisatie, communicatie, opleiden en nazorg) en hoe implementeer je je plannen.
Stap 5. Opleiden, Trainen en Oefenen (OTO)
De kern van crisisvoorbereiding voor een organisatie is de opleiding en training van haar medewerkers. Het is de menselijke factor die in crisistijden vaak het verschil maakt.
Hoe zet je een OTO-plan op waarin kennis van de rollen en protocollen (Opleiden), het Trainen om te leren de kennis toe te passen en te Oefenen in realistische scenario’s worden meegenomen.
Stap 6. Evaluatie
Evaluatie laat zien hoe goed jouw organisatie met een crisis omgaat. Hiermee ontdek je wat goed ging en wat beter kan. Door dit te verbeteren, wordt jouw organisatie sterker.
Hoe voer je een evaluatieonderzoek uit; na een crisis, na trainen en hoe zorg je dat de uitkomsten geborgd worden.
Stap 7. Toetsing wettelijke kaders
Deze module richt zich op cruciale wetten en handboeken die een rol spelen bij de aanpak en het management van crises op zowel nationaal als regionaal niveau.
Check regelmatig of jouw organisatie in lijn zit met de wettelijke voorwaarden en richtlijnen.
Deze exclusieve e-learning biedt:
• Duidelijke instructies: Een grondige uitleg en begeleiding voor het ontwikkelen van een robuuste organisatie met sterke plannen, ter voorbereiding op elke vorm van crisis.
• Vijf 1-op-1 expertgesprekken: In een vertrouwelijke setting heb je toegang tot de expertise van een ervaren crisismanager. Deze sessies bieden je de mogelijkheid om gedetailleerde antwoorden te krijgen op al jouw vragen.
• Onafgebroken begeleiding: Wij zijn er om je door elk deel van dit traject te leiden. Heb je vragen of behoefte aan advies? Een e-mail is voldoende om ondersteuning en raad te ontvangen voor een effectieve crisisvoorbereiding.
Wacht niet tot een crisis toeslaat
Neem nu de eerste stap naar een meer veerkrachtige en toekomstbestendige organisatie!