IJspret: wat kunnen wij leren van onze hulpdiensten?
Nederland in de vrieskou levert voor ieder wat wils. Voor de één een heerlijke reden om eindelijk weer eens de schaatsen onder te binden en te genieten van koek en zopie. Maar voor een ander reden om binnen te blijven en al dat moois in het wit vooral vanuit de warmte te aanschouwen met een kop erwtensoep. En voo de hulpdiensten spelen er heel andere emoties, zij zien een kans om realistisch te oefenen en grijpen die! De vele berichten over brandweer, KNRM en veiligheidsregio’s die oefenen in deze unieke omstandigheden vind je in deze periode dan ook veel de media.
Wat zorgt ervoor dat deze mensen zich zo vol inzetten en deze tijd gebruiken om te oefenen? Ze oefenen wat ze in hun dagelijks werk ook doen, het helpen van mensen. Je zou dus zeggen, zij weten wel hoe dat moet, ze weten dat zelfs als geen ander! Bij een oproep reageren ze direct en ze zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. Toch trainen ze enthousiast samen en verspreid over verschillende veiligheidsregio’s van Noord tot Zuid en alles wat ertussen ligt. Wat motiveert hen hiertoe?
HET GENOT VAN OEFENEN.
Wat is er leuker dan spelen? Spelen vindt ieder mens toch leuk? Vaak is een onderdeel van het spel dat iets je bedreigt of belemmert in het bereiken van je doel. Het is de kunst om hier juist op te reageren. Wat baart hierin de kunst? Juist ja, oefenen!
De hulpdiensten zijn zich bewust van het belang van oefenen. Zij leren van iedere oefening nieuwe details over hun werkwijze.En wat is er leuker dan gecontroleerd te trainen met een calamiteit? De omstandigheden tijdens een vorstperiode zijn natuurlijk realistisch. Voor de brandweer de ideale situatie om te oefenen met de procedure ijsredding. In een veilige omgeving gezamenlijk trainen van procedures zorgt daarnaast ook voor een fijne teamsfeer. Samen de dreiging overwinnen is voor ieder team een opsteker. Dat geldt ook voor andere organisaties.
IJSPRET: WAT KUNNEN WIJ LEREN VAN ONZE HULPDIENSTEN?
Voor mensen die niet bij de hulpdiensten werken is het belang van oefenen vaak minder duidelijk. Dat wordt voor hen pas merkbaar als de ernstige situatie zich voordoet.
In grote organisaties heerst nogal eens het idee dat de jaarlijkse BHV-oefening ‘even’ uitgevoerd wordt, zodat het afgevinkt kan worden op het lijstje. Maar volstaat een BHV-oefening bij een echte calamiteit zoals een grote brand, een explosie of een dreiging met een verward persoon? We hebben het hier niet eens over cyber, wat weer een geheel eigen aanpak vereist.
Een andere terugkerende uitspraak is “Hoe groot is de kans dat er echt iets erg gebeurt? Als het zover is, lossen we het dan wel op“. Is het niet bijzonder dat mensen zonder werkelijke concrete ervaring denken dat ze voldoende in huis hebben om juist en tijdig te reageren? Terwijl de professionals vinden dat ze iedere kans op realistisch oefenen moeten grijpen?
En last but not least, er zijn ‘Henkies” in organisaties. Dit is de man of vrouw die als spin in het web van de organisatie functioneert. Hij of zij wordt gebeld voor allerlei bijzonderheden. Henkie kent de wegen en heeft vaak veel kennis van de organisatie. In het geval dat de elektriciteit uitvalt of als er een brandje is: Henkie weet wat te doen. Totdat Henkie een keer niet kan komen of niet bereikbaar is. Wat dan? Laten we leren van de professionals. Mensen die weten hoe het werkt. Die tot in detail kunnen uitleggen hoe u het beste kunt reageren op die ongewenste situaties.
Het realistisch oefenen zoals de brandweer met de ijsprocedures uitvoert, is soms letterlijk van levensbelang. Hoe eerder u en uw organisatie op de juiste manier reageren, hoe beter het resultaat en hoe sneller een veiligere situatie ontstaat.
Voor brood ga je naar de bakker, voor financiële zaken zoek je een bank en voor realistisch oefenen ben je bij professionals uit de praktijk op het juiste adres. Welke oefenmethode bij uw organisatie past, is afhankelijk van uw huidige voorbereidingen op een calamiteit. Weten uw mensen al wat te doen op het moment dat er iets groots en ernstigs gebeurt?
De mooie, positieve effecten van realistisch oefenen zijn dat uw mensen:
- weten wat te doen in geval van een grote calamiteit
- leren samenwerken onder druk
- zich zekerder en beter voorbereid voelen door de aangereikte handvatten
- kunnen leren en ervaring opdoen in een veilige (oefen)omgeving
- met plezier het probleem oplossen voor de organisatie en zo aan teambuilding werken.
- kennismaken en samenwerken met de hulpdiensten zodat er korte lijnen zijn in een werkelijke crisissituatie.
CrisisProfs heeft het 7 Stappenplan Crisismanagement ontwikkeld. In 7 stappen kunt u naar een Crisisproof organisatie met bij iedere stap een realistische oefening. Een eerste training om bewustzijn te creëren komt in de eerste “Awareness” stap aan de orde. Wat is een crisis? Wat betekent een grote calamiteit voor uw organisatie?
De training bestaat uit een papieren scenario oefening met inzet van een mediatool. Tijdens de training komen bestaande afspraken, procedures en werkwijzen aan de orde. Dit is een Table-top crisisoefening.
Reacties van deelnemers aan deze training:
- “Nu begrijp ik hoe het werkt”
- “Nooit geweten dat er zoveel druk bij kwam kijken”
- “Ik dacht dat we het op orde hadden. Nu weet ik welke stappen we nog moeten nemen om goed voorbereid te zijn”
- “Ik vond het spannend én leuk, maar vooral enorm leerzaam om te werken met mensen uit de praktijk!”
Vindt u ook dat uw managementteam en medewerkers het verdienen om voorbereid te zijn op een calamiteit? Wij informeren u graag.
Wat betekent CrisisProof?
Uw organisatie is CrisisProof als u heeft geregeld hoe uw crisisorganisatie eruitziet en wie welke rollen vervullen.
Belangrijk is dat uw medewerkers weten wat ze op welke manier moeten doen en met wie ze samenwerken.
Oefenen is bij uitstek de methode om dit praktisch en gebaseerd op uw unieke organisatie op te bouwen. Wij gaan graag met u aan de slag.